Yavru Köpek Maması

Yavru Köpek Maması

Yavru köpek maması ve yetişkin köpeklerde mama kullanımlarına dikkat etmek gerekir. Evcil hayvanlarımızın beslenmelerinde, hangi beslenmenin uygun olduğu ve hangi tür mamanın sağlıklı olduğu çok önemlidir. Yavru köpekler besinleri ve mineralleri anne sütü içerken, anne sütünden almaktadır. İki aylık olduklarında yavaş yavaş kuru köpek mamalarına geçiş yapılabilir. Köpeklerin dişleri bir buçuk, iki aylık oldukların da çıkmaya başladığı için daha erken kuru mama kullanımı ağız sağlıkları açısından zararlı olabilir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda yavru köpeğinizin henüz dişleri çıkmamışsa yavru köpekler için yaş mama ile takviye edebilirsiniz.

Yavru Köpek Maması Hakkında

Köpekler hızlı büyürler ve büyüme periyotları da kritik bir süreçtir. Bundan dolayı köpek mamaları, enerji ve besleyici değerleri yüksek ve sağlıklı gelişimlerinde destek olacak en önemli unsurdur. Köpeklerin yavruluk dönemleri, ebat ve büyüklüklerine göre farklılık göstermektedir. Küçük ırk köpek yavrularında ilk 10 ay, orta ırk yavru köpeklerde 12 aya ve büyük ırk köpek yavrularında ilk 18 aya kadar yavruluk dönemleri olmaktadır. Neapolitan Mastiff ve Saint Bernard gibi çok büyük köpek ırklarında yavruluk dönemleri 12- 36 ay aralarında sürebilir. Yavru köpeklerin büyüme dönemlerinde beslenme ihtiyaçları daha fazladır. Köpeklerin enerji ihtiyaçları da 6 aya kadar çok önemlidir. Köpeğin kilosuna karşılık 2-2,5 kat kaloriye ihtiyaç duyarlar. 6 -12 aylık yavru köpeklerin enerji ihtiyaçları yetişkin köpeğe göre %40 daha fazladır. Bu enerji ihtiyaçları da köpeğin büyüklüğü, ırkı ve fiziksel aktivitesine göre değişmektedir.

Yavru Köpek Maması İçeriği Ne Olmalıdır?

Yavru ve yetişkin köpek mamalarındaki fark besin değerlerinin oranlarıdır. Yavru köpeklerin daha hareketli olmasından dolayı mamalarındaki değerleri daha yüksek orandadır. Yetişkin köpeklerde ise bu enerjiyi yakamazlarsa kilo almalarına sebep olacaktır. Bundan dolayı yetişkin köpeklerinize yavru köpek maması verilmemesi gerekir. Ayrıca yavru köpekler 12 aylık oluncaya kadar gelişimlerini devam ettirdikleri için sindirimi çok daha kolay mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Yavru Köpek Maması seçerken buna dikkat etmek gerekir. Ayrıca bu durum, yetişkin köpekler içinde dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Köpek Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

• İlk olarak yavru ve yetişkin köpek mamalarında yüksek oranda et olmasına dikkat etmek gerekir. En az et oranı %30 olmalıdır. Ayrıca tahılsız mamalar tercih edilmesi gerekir. Çünkü tahıllı mamalar glisemik oranı yüksek olan pirinç ve mısır hammaddeleri olabilir ve bu da obezite, şeker gibi hastalıklara sebep olur. Ayrıca tahıllar, köpeklerin ağız ve diş sağlıklarında da olumsuz etkiler yaratacaktır. Bu yüzden tahıl yerine meyve ve sebze takviyeli köpek mamaları tercih edilmelidir.
• Köpek mamalarında kesinlikle uzak durulması gereken durumlardan birisi de hayvansal ürün ve kümes hayvanı gibi bilgilerin bulunduğu mamalardır. Protein oranı yüksek olan ve kalsiyum, bakır, fosfor, iyot gibi maddeleri içerek mamaları tercih edilmelidir.
• Yavru Köpek Maması GDO'suz olmalı ve renklendirici, tatlandırıcı gibi malzemeler bulunmamalıdır. Glutensiz ürünler seçilmelidir. Çünkü gluten köpekler için çok zararlıdır.
• Sindirim sitemlerinde bulunan hayati minerallerin emilmesine ve kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığa sebep olan soyalı mamalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu yüzden alacağınız ve seçeceğiniz mamalar da soya olmamalıdır.
• A, B1, D gibi vitamin ve mineral takviye durumlarını da kontrol etmelisiniz. Ayrıca köpeğinizin yaşına, cinsine, kısır olması veya aktif özelliklerine göre doğru mama seçerken özen göstermeliyiz.
Evcil hayvanlarımızın tüy dökülmesini tamamen durdurmak gibi durum söz konusu olamaz. Fakat tüy dökülmesini de azaltma mümkündür. Bu yüzden köpeklerin tüy dökmeleri mamadan, cinsiyete, mevsimsel ya da deri hastalıklarına kadar birçok nedene bağlı olabilir. İlk olarak bir hastalığa sebep olup olmadığı veteriner hekimlerimiz den öğrenebiliriz. Mama ile alakalı ise daha dikkatli ve özen göstererek mama seçimi yapmalıyız.

Benzer İçerikler